Sin Wau Mim Ba Wau Nga…


Fitrah manusia : sombong

tp layak ke kite ni nk sombong2 meski pon kite punye sgalanya yg TUHAN berikan…

kdg2 kite lupe yg sgalanya tu TUHAN ley amek blek bler2…

so jgn la sombong rakan2…

ALLAH berfirman:

“Dan janganlah kamu berjalan di muka bumi ini dengan sombong, karena sesungguhnya kamu sekali-kali tidak dapat menembus bumi dan sekali-kali kamu tidak akan sampai setinggi gunung.”(Al-Israa’ : 37)

tak gune le sombong o lupe diri ni…tup tup nnt TUHAN balas bek…btol…wat comes around goes around…

myb arini kite sombong ngn org len…nnt org len lak sombong ngn kite…

kalo TUHAN x tunjok kt kite, myb kt keturunan kite kn…

pas2 xyh la kalo bler da susa bru nk tnjuk baek dpn org….tp bler sng tunjok kesombongan depan org…x elok oiiii….TUHAN tu ley balas time gk ngn kuasa-NYA…

”Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri.” (Luqman: 18)

sedar ckit kite ni hamba-NYA yg lemah…

lg stu….

jgn sombong ngn ILMU-NYA…

kite ni kalo ad nikmat utk memperoleh ILMU-NYA…

gune la kesempatan tu…jgn sombong2 dlm tuntut ILMU…

blaja le ckit walopon malas cmne pon…xyh nk giveup2…

walopon ckit ILMU kite blaja n x sepenohnye…ALLAH ttp mmberkati hamba-NYA yg blaja ILMU tu…

k la…

tu je la yg nk ckp…

aku ni berpesan dulu kt diri aku….n then kt mmbr2 aku…

x kire le korg sape…dr taraf mne…pe status ko…ko kaye ke…ko berskill ke..ko pandai ke…ko kuat agame ke…

kalo stakat hablumminallah(hubungn ngn ALLAH) ko hebat tp hablumminannas(hubungn ngn manusia) ko x jage srupe je…

k la…arap kite sume muhasabah diri ngn cr keredhaan-NYA…

maap la kalo rakan2 pembace blog terase…kite bkn perfect n xperlu jd perfect…tp kite perbaiki diri utk ALLAH…

insya-ALLAH…

L.O.V.E.:

~~ALLAH

~~Rasulullah

~~Ahlul-Bait

~~Sahaba

~~Family

~~Friends

~~Muslimin n Muslimat

Salam,

-bOsS_nAQ a.k.a. SUPER ADMIN-

Advertisements

6 Responses

  1. salam ukuwah…
    “sombong” satu entri yang menarik..
    ader nk kongsi bt pandangan…
    sombong tidak hanya kepada manusia sprti diatas…

    1)sombong kpd diri sendiri dimana manusia itu lalai terhadap dirinya…tidak menjaga amanah diri ini…

    2) manusia yang sombong kepada PenCipTA nya..
    dimana dia angkuh diatas muka bumi tuhan ini dengan tidak mahu sujud kepada PenCIpTA nya..tidak mahu menunaikan perintah tuhan seperti sombong nya syaitan pabila disuro sujud kpd ADAM..
    sombong si munafik pula…mereka ingkar dan berpura-pura…
    Firman Allah tentang golongan munafik:

    “Sesungguhnya orang-orang munafik itu melakukan tipu daya (terhadap agama) Allah (dengan perbuatan pura-pura beriman sedang mereka kafir pada batinnya), dan Allah pula tetap membalas tipu daya mereka (dengan membiarkan mereka dalam keadaan munafik). Mereka pula apabila berdiri hendak sembahyang, mereka berdiri dengan malas. Mereka (hanya bertujuan) riak (memperlihatkan sembahyangnya) kepada manusia (supaya disangka bahawa mereka orang yang beriman), dan mereka pula tidak mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang) melainkan sedikit sekali (jarang-jarang)” (Sura An-Nisa : 142)

    sombong tidak terbatas kepada perhubungan dengan manusia…

    p/s: saya ini pun bukan sempurna…bukan wali…yang suci dari hina dan benci..

    • time kaseh atas info yg kamoo berikan…
      diharap ia bole mnjadi panduan dan boe ambil ikhtibar…

      ^.^

      bOsS_nAQ

  2. tiba2 boss menulis tentang isu yang hebat neh.. congratz !

    • skali skala muhasabah diri pesalah nye kn3x…
      utk diri sendiri gk…

      huhuhu…

      ^.^

  3. pekata ko edit post ko neh n mskkn ap yg pena.menari tmbh… credit to pena.menari 😀

    • pena.menari juz tmbh je…

      act post aku ni sombong dlm konteks spesifik iaitu..SOMBONG kt org len….

      pena.menari menanbah info kpd skop yg lebih besa n ianya stu info yg sgt berguna..

      xpe…pembaca ley view kt comment. xd mslh…

      again credit to pena.menari…

      ^_^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: