Demam World Cup Bermula Kembali


salam…ni entri yg dibuat ats nme tanggungjwb aku sbgai penulis blog ni…

ni pe kte admin2 len kn…

“tinggalkn blog”

“da x kesah kn blog”

“maklum la da ade blog bru la kate kn”

bukan aku kate..

org yg kate…

k la…

scr sejarahnye FIFA world cup tlh dianjurkan sebyk 18+1..

(+1=2010)…

sudah 18 kali dilangsungkan dengan meriah nye smbil disaksikan stu dunia…

diadakan 4 tahun sekali…o bhs mudah 4 tahun sekali(mau tau kot2 x phm kn)

mari aku bwk korg tgk sejarah dan statistik lps2:

pertame kali diadakan pd 1930…

(tahun : tuan rumah : juara)

1930 : Uruguay : Uruguay

1934 : Italy : Italy

1938 : France : Italy

1950 : Brazil : Uruguay

1954 : Switzerland : West Germany(dulu Germany terpisah 2 ye)

1958 : Sweden : Brazil

1962 : Chile : Brazil

1966 : England : England

1970 : Mexico : Brazil

1974 : West Germany : West Germany

1978 : Argentina : Argentina

1982 : Spain : Italy

1986 : Mexico : Argentina

1990 : Italy : West Germany

1994 : USA : Brazil

1998 : France : France

2002 : South Korea & Japan : Brazil

2006 : Germany : Italy

2010 : South Africa : ?

2014 : ? : ?

secare statiktiknya dan sejarahnya:

1)Juara: Brazil (5), Italy (4), Germany@West Germany (3), Argentina & Uruguay (2), France & England (1)

2)WC 1942 & 1946 = tidak diadakan krn Perang Dunia Ke-2 dan malapetake nye…so mmg x buat la time tu…sume pemain bola g perang kot…

3)pemilihan tuan rumah berdasar kan format = selang benua eropah dan benua lain2….(x caye tgk le sendiri kn)

4)5 tuan rumah telah berjaye mng WC di tmpt sendiri…tahniah kpd France, Italy, Uruguay, West Germany dan Argentina

5)pada tahun 1950…sbnrnye tiada perlawanan Final…aku xtau knp..myb sbb kekurangan team yg msok kot…penentuan final ditentukan dlm peringkat kumpulan final…bole lihat sendiri cmne perjalanan WC 1950 disini

6)secara kebetulannya…dgr sini elok2…JIKA WC DIADAKAN DI EROPAH…TEAM EROPAH MNG…JIKA DIADAKAN DILUAR EROPAH…TEAM BKN EROPAH YG MNG…x caye tgk le sundiri…ade matekn…

7)so berdasarlan pernyataan no.6, aku optimis dan pasti….WC 2010 di South Africa(bkn eropah) akn dimenangi oleh team bukan eropah dan aku pasti x len dan x bukan team yg hebat lg mantap dan aku sokong iaitu BRAZIL…lalala~~

8)pada mase kini….32 pasukan yg diqualifykn dr pusingan kelayakan akan dipilih memasuki WC..

9)32 pasukan akan dipecahkan kpd 8 kumpulan consist 4 pasukan each..

10)secara yakinnya aku ckp bhw semua bola WC dibuat oleh Adidas dan kali ni WC 2010…adidas menghasilkan bola bernama Jabulani(gmbr pd bwh2 nnt)

11)tak pernah ade satu team pon yg mng WC berturut2 kecuali Brazil yg otai pd 1958 ngn 1962…ini kerana berdasarkan sejarah yg direka oleh FIFA(kot) pd kenyataan no.6 aku…keh2…x caye..tgk le sejarahnye…

12)dan ni paling penting…Malaysia x pernah masok WC..keh2…terima kasih ats prihatin Sultan Bola yg senantiasa mahu memajukan bola sepak Malaysia yg smpai bile x maju kalo org2 berkuase memegang FAM dan bukan org2 yg tahu pasal bola…sori la aku ckp…sultan ke PM ke hape ke..kalox tau bola…xyah le pg..bg le org2 yg tau bola pgg…cilaka je…

(p/s: bukan mahu menghina tp itu hakikat…FAM ni bkn tmpt cr populariri ngn uat duat tp tmpt lahirkan bintang bola utk negare kite)

.

.

.

k la smpai mase utk aku terangkn ttg:

FIFA World Cup 2010 : South Africa

WC 2010 kali ni di adekan di South Africa sbg tuan rumah kepada penganjuran yang ke-19..

WC 2010 akan bermula 11 June 2009 – 11 July 2010(1 Bulan Lamenye)

bandar2 atau venue2 yg terlibat dlm WC kali ni adlah:

(Bandar : Stadium)

Cape Town : Green Point Satdium

Durban : Durban Stadium

Johannesburg : Ellis Park Stadium

Johannesburg : Soccer City

Mangaung/Bloenfontein : Free State Stadium

Nelson Mandela Bay/ Port Elizabeth : Nelson Mandela Bay Stadium

Nelspruit : Mbombela Stadium

Polokwane : Peter Mokaa Stadium

Rustenberg : Royal Bafokeng Stadium

Tshwane/Pretoria : Loftus Versfled Stadium

haaa….ni la venue2 nyr..korg ley bli tiket cpt ke s.Africa utk melancong nnt….keh2..

Logo WC 2010:

Logo Resmi FIFA World Cup 2010

Trofi WC 2010:

Trofi FIFA World Cup

direka olehSilvio Gazzaniga utk menggantikn piala lame pada WC 1974 sehingga ke hari ini…seberat 6.17kg…

Maskot WC 2010:

Zakumi ye bkn Zikri...

Nama diberi adalah Zakumi…dan ia adalah seekor Leopard…

Bola Rasmi WC 2010:

Jabulani

Nama bola yanag akan dipakai adalah Jabulani…atau bermaksud…”membawa keriangan kepada semua orang”

Negara yang layak ke Peringkat Kumpulan:

32 negara itu adalah:

Ni la senarai negara2 yg bertanding

Peringkat Kumpulan:

Pembahagian Negara yang bertanding berdasarkan kumpulan..

8 Kumpulan dimana 4 negara akan bersaing utk ke kumpulan kalah mati…TOP 2 shj akn layak ke peringkat kalah mati dimane hanya 1 negara akn berlawan sekali sahaja menentang negara2 dlm kumpulan masing2…

Bermula 11 June – 25 June 2010

Peringkat Kalah Mati:

Jadual Carta utk Pusingan Kalah Mati...(Paham2 Sendiri)

Bermula 29 June – 11 Julai 2010

.

K la..sekian sahaja info2 baru dari aku…

nnt aku akn update dari semasa ke semasa….

salam..

beginilah nasib dirimu yg malang..


pencacainegara…
ak bsimpati dgn nasibmu…
dimadukan dgn akubloggerjalanan…
apalah nasib kmu idop bmadu…

tp xpe…
dun wory b hepi…
masih ada yg syg…
jgn rse tsisih k…